استرس در محیط کاراسترس در محیط کار و مقابله با آن

استرس واکنش ما به یک عامل جسمی، روانی، رفتاری یا اجتماعی است که به آنها عامل استرس‌زا می‌گویند. وقتی فشار این عوامل بیش از ظرفیت‌های افراد باشد چیزی که تجربه می‌شود؛ استرس نام دارد. بسیاری از روانشناسان اعتقاد دارند تجربه استرس دائم، طولانی مدت و بیش از حد، تاثیر منفی بر سلامت جسمی و روانی دارد و خطر بروز بیماری‌هایی نظیر سرطان را افزایش می‌دهد.

این استرس‌ها نیستند که باعث بیماری‌های جسمی و روانی می‌شوند بلکه نوع مدیریت و مقابله‌هایی که افراد انتخاب می‌کنند؛ آنها را مستعد بیماری، اختلالات و مشکلات می‌کند یا باعث می‌شود که آنها بتوانند به درستی با شرایط استرس کنار بیایند و سلامت خود را تضمین کنند.

جهت کاهش استرس‌ در محیط کار می‌توانید از این روش‌ها استفاده کنید:

1 – خواب خوب و کافی داشته باشید.

برای بسیاری از مردم اولین نشانه‌های استرس نشانه‌های جسمی است. سردرد، احساس فشار و درد در گردن و شانه‌ها و مشکلات گوارشی از این‌گونه‌اند. مشکلات جسمانی ناشی از استرس تنها با خواب کافی و خوب قابل بهبود هستند. بیدار ماندن تا نیمه‌های شب و خواب کم باعث می‌شود روز بعد خواب آلود، گیج و کم تمرکز باشید.

2 – از شب قبل خود را برای صبح آماده کنید.

بهتر است کارهایی که می‌خواهید در ابتدای صبح انجام دهید تا حد امکان در شب قبل صورت گیرد. مرتب کردن لباس‌ها یا اتو کردن آنها و واکس زدن کفش‌ها کارهایی است که صبح زود برای انجام آنها ممکن است فرصتی پیدا نکنیم و یا با عجله و پر استرس آن کارها را انجام دهید.

3 – کارها، قرارها و برنامه‌های‌تان را یادداشت و جلوی چشم خود نصب کنید.

پس از ورود به محیط کار برنامه‌های روزتان را نوشته و سپس آنها را اولویت‌بندی کنید و در محلی نصب کنید. بهتر است به حافظه خود اعتماد نکنید. چه بسا مهم‌ترین کارهایتان را نیز فراموش کنید و به خاطر همین موضوع کلی دچار استرس شوید. برنامه‌هایتان را به ترتیب اولویت و در زمان مناسب خود انجام دهید.

استرس در محیط کار 4 – نه گفتن را تمرین کنید و در برابر درخواست‌های غیرمنطقی دیگران قاطعانه به کار ببرید.

ممکن است در طول روز همکارانتان درخواست‌هایی از شما داشته باشند. تا جایی که برایتان امکان دارد؛ می‌توانید به آنها کمک کنید اما گاهی نیز اجابت برخی از درخواست‌ها ممکن است برای شما مشکل باشد و انجام آن شما را در معرض استرس قرار دهد. در این صورت با معذرت‌خواهی از همکارتان بگویید «نه این کار مرا دچار مشکل و استرس خواهد کرد».

5 – در محیط کار از نشست و برخاست با انسان‌های منفی، ناامید و بدبین دوری کنید.

ممکن است برخی از افراد را بشناسید که از صبح که وارد محیط کار می‌شوند شروع به غر زدن کرده و از زمین و زمان شکایت می‌کنند. آنها از چیزی لذت نمی‌برند و مدام با به کار بردن جملات منفی و ناامیدکننده حال همه را بد می‌کنند. بدون هیچ تنش و بی‌احترامی از این افراد فاصله بگیرید.

6 – کارهای بزرگ را به اجزای کوچک‌تر تقسیم کنید و سپس هر یک را جداگانه انجام دهید.

استرس در محیط کار همیشه برای انجام کارهای بزرگ، پروژه‌های سنگین و طاقت‌فرسا ابتدا کلیات آن را بر روی کاغذ بیاورید. بعد آن را به چند جزء تقسیم و آنها را اولویت‌بندی و برای انجام هر یک برنامه‌ای جداگانه طرح کنید. مواجهه با یک کار بزرگ در ابتدا هر آدمی را ممکن است دچار استرس کند ولی با تجزیه عناصر آن می‌توان به خوبی از پس انجامش برآمد.

7 –گفتن جملات منفی به خودتان را متوقف کنید.

اگر دیگران این موضوع را رعایت نمی‌کنند لااقل خودتان رعایت کنید و کمتر خود را سرزنش کنید و به خود سرکوفت بزنید. اگر اشتباهی مرتکب شدید به جای اینکه مرتب به خودتان لقب بی‌عرضه و ناتوان اعطا کنید، بنشینید و راجع به آن فکر کنید که چرا این اتفاق افتاد و باید چه کار کنید که دیگر تکرار نشود. اگر می‌خواهید کاری را شروع کنید از همان ابتدا پل‌ها را در ذهن خود ویران نکنید و نگویید که من نمی‌توانم این کار را انجام دهم. حداقل فکر کنید و با چند نفر مشورت کنید، از دیگران کمک بخواهید و با این فکر که آن کار با دست شما قابل انجام است جلو بروید.

8 – ورزش کنید، شنا کردن، آبی بر روی آتش استرساسترس در محیط کار

برای رفع استرس‌هایی که در طول هفته با آن مواجهه داشته‌اید، مراجعه به استخر و شنا کردن به مدت یک ساعت بسیار مفید خواهد بود. فعالیت بدنی مانند دویدن و شنا کردن باعث ترشح هورمون‌های کاهش استرس می‌شود. فشار و تنش در عضلات به کم‌ترین مقدار خود می‌رسد و احساس سبکی و آرامش زیادی به انسان دست می‌دهد.

9 – تکنیک تنفس عمیق

بعد از مواجهه با استرس، در حالت دراز کش یا نشسته قرار بگیرید. بدن خود را آرام کنید و چشمان خود را ببندید. بسیار آرام هوا را از طریق بینی وارد ریه‌های خود کنید. 5 ثانیه نگه دارید و بسیار آرام از راه دهان هوا را تخلیه کنید. در هنگامی که هوا را وارد ریه‌های خود می‌کنید تصور کنید سلامتی، شادی و آرامش را وارد وجود خود می‌کنید و زمانی که آن را به بیرون می‌دهید تصور کنید خشم، کینه، بیماری، ضعف و تنش را از وجود خود به بیرون می‌ریزید. این تمرین را هر روز بین 5 تا 10 دقیقه انجام دهید و پس از یک هفته نتایج شگفت‌انگیز آن را در بدن خود احساس خواهید کرد.

10 – از مصرف مواد یا دارو خودداری کنید.

مصرف مواد یا دارو مانند الکل، مواد مخدر یا داروهای آرام‌بخش یا بیش مصرفی بعضی مواد کم‌ضرر مانند چای و قهوه در شرایطی که کارکنان در موقعیت استرس قرار می‌گیرند، انتخاب نادرستی است.

تهیه‌‌کننده: مژده پورحسین، کارشناس ارشد روانشناسی

 

اشتراک گذاری: