اعتماد به نفس و شیوههای اصلاح و تقویت آن – بخش سوم
اقداماتی برای تقویت اعتماد به نفس
پس از اینکه نسبت به شکلگیری اعتماد به نفس و تاثیر افکار و خطاهای فکری در کاهش و ضعف آن پی بردید، باید برای تقویت و بهبود اعتماد به نفس خود اقدام کرده و گامهای زیر را بردارید:
*گام اول: خواستن
موثرترین عامل در بهبود اعتماد به نفس انگیزه خود فرد است یعنی فرد باید بخواهد که تغییراتی را در خودش ایجاد کند و در این راه پشتکار داشته باشد بنابراین تا خود فرد نخواهد که بهبود یابد، کاری پیش نمیرود.
*گام دوم: شناخت خود
در این گام شما باید نسبت به باورها، افکار و تواناییهای خود شناخت بدست آورید یعنی بدانید که چگونه فکر میکنید، چه اعتقادات و باورهایی دارید. برای این منظور ببینید که در چه موقعیتهایی احساس میکنید که اعتماد به نفس ندارید به عبارتی وضعیتهایی را شناسایی کنید که در آنها بیشترین مشکل را دارید.
*گام سوم: تهیه فهرستی از جنبههای مثبت و منفی خود
در این گام روی کاغذ یک جدول دو ستونه بکشید. جنبههای مثبت خود را در یک ستون و جنبههای منفی خود را در ستون دیگر بنویسید. این نکات مثبت و منفی می توانند جنبههای رفتاری، روانی یا جسمی شما باشند. جنبههای رفتاری مثلا اینکه من خیلی راحت با دیگران کنار میآیم، همیشه به نوعی کنارهگیری میکنم و …، جنبههای روانی مثل اینکه بیشتر اوقات افسرده هستم، من فردی شاد هستم و …، و از لحاظ جسمی میتوان به این نکات اشاره کرد که بینیام خیلی بزرگ است، چشمهای زیبایی دارم و …
توجه داشته باشید که این کار برای افرادی که اعتماد به نفس پایین دارند مشکل است و معمولا نکات مثبتی که مینویسند خیلی کمتر از نکات منفی است. پس از اینکه احساسات و نظرات خود را در این دو ستون یادداشت کردید، نظر دیگران و چند نفری را که فکر میکنید شناخت بیشتری نسبت به شما دارند و به آنها نزدیک هستید، بپرسید.
*گام چهارم: به چالش کشیدن افکارتان نسبت به خودتان:
خوب فکر کنید که چه چیزی باعث شده چنین برداشتی از خودتان داشته باشید به عبارتی در این مرحله شما باید افکار و خطاهای فکریتان را که در کاهش اعتماد به نفستان موثر بودهاند جستجو و مشخص کنید. برای این امر میتوانید از فرضیهها و خطاهای فکری که در قسمتهای قبل توضیح داده شدند، استفاده کنید.
*گام پنجم: تغییر دادن شیوه تفکر خود
پس از اینکه متوجه شدید که چه افکاری در کاهش اعتماد به نفستان موثر هستند، باید آن افکار و باورهای غلط را تغییر دهید به عبارتی در این مرحله باید افکار ناراحتکننده را مهار کرده و آنها را تغییر دهید. برای این کار باید واژههایی را که به کار میبرید عوض کنید و واژههای مثبت را جایگزین واژههای منفی کنید. «باید» یکی از کلماتی است که برای افراد مشکل ایجاد میکند. بهتر است «باید» را از کلامتان حذف کنید. باید یعنی یک چیز مطلق و صد در صد، در حالی که هیچ چیزی مطلق نیست. خیلی خوب است که بگویید «ترجیح میدهم» یا «میخواهم». این باعث میشود که اگر چیزی مطابق میل شما نشد، ناراحت نشوید یا اگر ناراحت شدید افکار منفی برای چند روز نشخوار ذهنیتان نشوند. بنابراین سعی کنید کلمات منفی را کمتر به کار ببرید. به جای «من نمیتوانم» بگویید «من سعی میکنم». این عبارت میتواند در شما انگیزهی تلاش ایجاد کرده و به جای کنار کشیدن مجبور میشوید کمی در مورد خودتان و برای کاری که میخواهید انجام دهید احساس مسئولیت کنید و در نهایت موفق شوید.
حتما به خودتان و به جنبههای مثبتتان هرچند کوچک فکر کنید مثلا به خودتان یادآور شوید که «من قبلا این کار را نمیتوانستم انجام بدهم ولی الان توانستم، هر چند کوچک است ولی بابت کاری که انجام دادهام از خودم احساس رضایت میکنم» و به خودتان امتیاز و پاداش بدهید و برای خودتان ارزش قائل شوید.
حتما خودتان را تشویق کنید مثلا به خودتان بگویید «آفرین، تو توانستی این کار را بکنی». تشویقهای دیگری هم وجود دارد مثلا میتوانید برای خودتان جشن بگیرید و بروید و آن چیزی را که دوست دارید برای خودتان بخرید.
در صورتی که از وضعیت جسمی خود رضایت ندارید، با این طرز فکر صحیح آشنا شوید که ارزش افراد بر حسب ویژگیهای ظاهری و جسمی نیست، بسیاری از افراد قد کوتاه نسبت به افراد قد بلند مزایا و محاسنی دارند که قابل مقایسه نیست. سخن آخر اینکه خودتان را به خاطر آنچه که هستید و دارید دوست بدارید نه به خاطر آنچه که دیگران در شما دوست دارند.
تهیهکننده: مژده پورحسین، کارشناس ارشد روانشناسی
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.