به تعویق انداختن یا اهمال کاری یکی از شایع ترین مشکلات مراجعان، مسئله اهمالکاری و یا به عبارتی به تعویق انداختن امور درسی و تحصیلی و حتی وظایف شغلی می‌باشد.

به تعویق انداختن یا اهمال کارها، تله‌ای است که ما گاهی اوقات گرفتار آن می‌شویم. کیست که ادعا کند تا به حال کار یا وظیفه‌ای را به زمان دیگری موکول نکرده باشد؟ کیست که تا حالا انجام کاری را به دقیقه نود محول نکرده باشد؟

همه ما گاهی کارهایی را به تعویق انداخته‌ایم و به این دلیل این کار را می‌کنیم که در کوتاه‌مدت از شر اضطراب و احساس‌های ناخوشایند خلاص می‌شویم با این حال تحقیقات نشان داده است که به تعویق انداختن با اضطراب و نگرانی ارتباط دارد.

 

چرا افراد کارهایشان را به تاخیر می‌اندازند؟

به تعویق انداختن یا اهمال کاری ترس از شکست: گاهی اوقات افراد به این دلیل کار را به تعویق می‌اندازند، چون می‌ترسند که مبادا در آن کار شکست بخورند. این‌گونه افراد اعتقاد دارند که بهتر است که دست به کاری نزنند که احتمال شکست در آن وجود دارد. از آنجایی که در هر کاری احتمال شکست وجود دارد، پس این افراد در بسیاری از کارها دچار تاخیر می‌شوند.

کمال‌گرایی: برخی افراد برای انجام کارها معیارهای بلندپروازانه‌ای دارند که گاهی اوقات تصمیم می‌گیرند انجام کارها را تا مهیا شدن شرایط ایده‌آل به تعویق بیندازند.

مبالغه‌آمیزدیدن کارها: فرد در انجام کارها و وقت‌گیر بودن آنها، مبالغه‌آمیز کارها را می‌بینند طوری که اصلا از خیر انجام آنها می‌گذرد. افرادی که دچار این مشکل هستند اکثر در سختی تکالیف اغراق می‌کنند.

خانه متیس مسئولیت‌پذیری افراطی: فردی که مسئولیت‌پذیری افراطی دارد سر خودش را با کارهای زیاد پرمی‌کند طوری که فرصت انجام آنها را پیدا نمی‌کند.

 

 

 

 

 

چگونه با به تاخیر انداختن کارها مبارزه کنیم؟

  • با باورهای منفی‌تان درباره شکست، چالش کنید.

خانه متیس چقدر احتمال دارد شکست بخورید؟ چقدر احتمال دارد که تلاش کنید اما موفق نشوید؟ آیا کسی را می‌شناسید که تا به حال در همه کارهایش موفق شده باشد؟ آیا کسی را می‌شناسید که تا به حال شکست نخورده باشد؟ دقیقا مشخص کنید که اگر شکست بخورید با چه عواقبی رو به رو خواهید شد؟ از چی می‌ترسید؟ تلاش کنید تا با پاسخ دادن به این سوال‌ها، بر فکرهای منفی‌تان غلبه کنید.

  • کمال‌گرایی را کنار بگذارید.

آیا برای انجام کارها بیش از حد وقت می‌گذارید؟ آیا برای اینکه کار را عالی انجام دهید، اصلا دست به آن کار نمی‌زنید؟ اگر این‌طور است، پس از خودتان سوال کنید که در صورت کمال‌گرا نبودن چه اتفاقی برای شما رخ خواهد داد؟ دست برداشتن از معیارهای کمال‌گرایانه چه معنایی برای ما خواهد داشت؟ برای اینکه بتوانید سایه سنگین کمال‌گرایی را از سر خودتان کم کنید، باید باورهای کمال‌گرایانه را امتحان کنید: یعنی عمدا در بعضی کارها اشتباهات کوچکی انجام دهید، آشپزخانه را کامل تمیز نکنید، جواب دادن به برخی از تلفن‌ها را به روز یا ساعات دیگری موکول کنید.

  • کارها را به اجزای کوچک تر تقسیم کنید.

به تعویق انداختن یا اهمال کاری کارها گاهی اوقات به این دلیل سخت می‌شوند، چون نمی‌دانید از کجا شروع کنید. هر کار را به قسمت‌های کوچک‌تر تقسیم کنید. برای مثال اگر بیمه کردن اتومبیل‌تان برای شما کاری سخت شده است و هر روز آن را به تاخیر می‌اندازید، ابتدا این کار را به مولفه‌هایی تقسیم کنید: 1) پیدا کردن شماره تلفن یک شرکت بیمه 2) زنگ زدن به آنجا 3) کسب اطلاعات درباره خدمات بیمه 4) دادن اطلاعات خودتان و ماشین به شرکت بیمه 5) رفتن به شرکت بیمه 6) دریافت بیمه نامه.

  • به احساس خوب پایان یافتن کار دقت کنید.

اگر هنوز دست به کار شدن برای شما سخت است به این موضوع فکر کنید که پایان یافتن کار چه احساسی را در شما به وجود خواهد آورد. وقتی که کار را تمام کنید چه لذتی خواهید برد؟ انجام کار چه اثری بر اضطراب یا استرس شما می‌گذارد؟

تهیه‌‌کننده: مژده پورحسین، کارشناس ارشد روانشناسی

 

اشتراک گذاری: